Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене - Телевизия Шумен

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
За 2021 г. Международният ден без тютюнопушене се отбелязва на 18 ноември с мото на националната кампания: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“
По предварителни данни от Национално проучване на факторите на риска за здравето, 34.5% от населението в България над 20 г. са ежедневни пушачи, а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето, води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. Проучването е на Националния център за обществено здраве и анализи и е проведеното през 2020 г.
Данните сочат още, че проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите показват, че 26.3% от анкетираните са правили опит да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%).
Почти всяко пето дете е настоящ пушач (лице, което е пушило един или повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). По възрастови групи, разпределението показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19 годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.
Регионална здравна инспекция – Шумен се присъединява към националната кампания във връзка с Международния ден без тютюнопушене и припомня, че до края на ноември очаква посланията на децата от областта за един по-шарен свят без дим в конкурса за рисунка „Шарен свят без дим“ – 2021.
РЗИ – Шумен информира, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в Регионална здравна инспекция – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 4, ст. №41. Телефон за записване и информация: 054/800 717.

Финалистите в XIII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ на Министерство на здравеопазването в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Офис на Световната здравна организация за България, Български младежки Червен кръст и Националния център за обществено здраве и анализи ще бъдат обявени на 30 ноември 2021 г. на интернет страницата на МЗ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *