Откриха фолклорния събор “Петровска китка” - Телевизия Шумен

Откриха фолклорния събор “Петровска китка 2022”. На сцената в местността “Боровата гора” край старините на Велики Преслав в рамките на три поредни дни ще се изявят самодейни състави, индивидуални изпълнители, народни оркестри и групи за изворен фолклор от различните области на страната.
“Фолклорният събор “Петровска китка” е едно от най-значимите събития в културния календар на Общината – разраства се всяка година и успешно изпълнява целите си – да съхранява, популяризира и развива богатството на българския фолклор. Над 500 са участниците в конкурсната програма тази година, а именити изпълнители ще радват публиката три дни. Гостуват ни и творци от побратимения италиански град Челе ди Булгерия”, каза на откриването на събора кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов.
Участници и гости поздрави и заместник областният управител на Шумен Николай Колев.
На фона на аплодисментите на стотици любители на народното творчество програмата откриха домакините от танцова формация “Пендарите”, гласовитите солисти на детска формация “Болярче”, гайдарят Теодор Атанасов и юношеският състав “Адагар” – село Троица.
Фолклорният събор “Петровска китка”, провеждан в последната седмица на месец юни, тази година е с пъстра програма – гостуващи изпълнители, конкурси за автентична носия, за най-гиздава мома и най-напет момък.
Пълната програма на събора “Петровска китка 2022” може да видите тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *