Паметникът става на 41 години - Телевизия Шумен
40 години паметник „Създатели на българската държава“

Паметник „Създатели на Българската държава“ стана на 41 години. Той е построен за 22 месеца и е открит на тази дата през 1981 година. Монументът е издигнат за 1300 – годишнината от създаването на българската държава. Превърнал се е в исторически символ и знаков туристически обект. От началото на годината паметника са посетили повече от 24 хиляди туристи.
„Това, което споделят в социалните мрежи след това е грандиозно, голямо, зашеметяващо, свръхмащабно. Впечатляват ги не само скулптурните композиции, но и мозайката и особено нейната техника на изпълнение. Също са много впечатлени от това, че такъв огромен обект е построен именно по времето на социализма“, каза Светлана Джанкова – екскурзовод в ОП „Туризъм“.
Почти 4 000 чужденци са разгледали тази година най-големия паметник в България. 76 двойки са избрали да се венчаят в залата на комплекса. Мемориалът е знаков и за шуменци.
Резултатите от цялостното обследване на състоянието на паметника бяха представени днес в Министерството на културата. Те ще бъдат основа на бъдещия технически проект за консервация и реставрация на обекта.

Ремонтират Паметника на свободата

Ремонтираха паметникa на Пети полк

Тържествено отбелязваме 40 години паметник

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *