Парите за саниране едва ли ще са 30 млн. лева - Телевизия Шумен

Шумен едва ли ще получи максималния финансов ресурс от 30 млн. лева за саниране на жилищни сгради. Това заяви в предаването „В обедната почивка“ заместник-кметът по икономическо развитие Росица Антонова. Причината е, че ако общините получат максималната обявена сума, програмата ще се нуждае от около 5 милиарда и половина. Заложените пари обаче са пет пъти по-малко.
Голяма част от жилищните сгради в Шумен се нуждаят от обновяване и повишаване на енергийната ефективност. Преди да кандидатстват ангажимент на собствениците е да наемат и платят на фирми, които да извършат обследване на сградата. Ако бъдат одобрени след това, този разход им се възстановява. Ресурсът, заложен по програмата е малко над милиард и сто милиона лева.
„Оказва се, че ако се имат предвид тези максимални стойности, както в нашия случай са 30 милиона, на програмата са й необходими около 5,5 млрд. Пет пъти над това, защото тя разполага с малко повече от 1,100 млрд. Т.е изобщо не са гарантирани тези стойности, които са зададени като максимални и действително, предполагам, че ще има много разочаровани. Затова много държим хората да са наясно с това какви са възможностите на програмата, но и какви са техните ангажименти и отговорности, какви рискове поемат“, каза Росица Антонова.

Засилен интерес към санирането

Среща за санирането

Санират училищата в „Дивдядово“ и в село Мадара

Информационна среща за санирането на жилища

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *