Първи STEM урок за учители в Средно училище “Сава Доброплодни” - Телевизия Шумен
Първи STEM урок за учители в Средно училище “Сава Доброплодни”

124 учители от областите Шумен, Благоевград и Ямбол участваха в първия си по рода в страната открит STEM урок в Средно училище „Сава Доброплодни“. Организатор на онлайн проявата беше РУО – Шумен и старши експертът по математика Десислава Борисова, а домакини – учениците от VI б клас, заедно с преподавателите д-р Ангел Ангелов и Захари Николов.
Темата на урока беше формулирана като „Математика, физика, география и информационни технологии или… защо е готино да си изследовател“. По интересен и нетрадиционен начин учениците – изследователи проведоха експерименти, свързани със звука и
звуковите вълни и научиха принципа на работа на музикалните инструменти. Знанията за вълните приложиха в усвояването на темата за земетресенията. Откриха приликите между свареното яйце и структурата на земята. Учиха се да обработват и въвеждат данни в таблици в Excel, да работят с карта и да използват мащаб при изчисляване на разстояния и да разберат реално какво общо имат математиката и земетресенията, а накрая да направят дори сами сеизмограф.
„Целта на този урок е споделянето на добър опит между колегите, защото децата в днешно време искат уроците да бъдат по-динамични и по-интересни. Това е нещо ново и за колегите и за нас. Идеята беше за STEM урок, защото тепърва започва създаването на такъв тип уроци и няма много хора, които да работят в тази насока. Тук имаме колеги, които се занимават с това от дълги години. Кабинетът е от една година, но екипът е работил и преди неговото създаване. Такива уроци, в такъв формат, така организирани, не са правени досега“, заяви след края на учебния час старши експертът по математика Десислава Борисова.
STEM центърът в Средно училище „Сава Доброплодни” е финансиран с 280 хиляди лева по националната програма, а училището участва със съфинансиране в размер на 120 хиляди лева. Центърът работи от пролетта на миналата година, а с пълен капацитет от учебната 2021/2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *