Патронажна грижа за пенсионери в Шумен и през следващата година - Телевизия Шумен
Патронажна грижа за пенсионери в Шумен и през следващата година

Община Шумен продължава да предоставя почасови здравно-социални услуги още една година. Това става възможно с одобреното финансиране на нов проект на стойност 1 147 760 лева. „Патронажна грижа +“ се извършва по домовете на хора над 65 години в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и такива поставени под карантина заради COVID-19.
“Това, което го прави по-различен от останалите е, че този проект е в две направления. Първото направление – патронажната грижа, с почасова услуга здравно-социална, за лица с увреждания, за възрастните хора, с психологическата подкрепа, с консултирането, с доставката на храни, с извършването на административни услуги, със заплащането на битовите сметки. Допълнителното е направление две, която дейност е превенция на Ковид-19 в социалните услуги, които са делегирани от държавата дейности”, каза д-р Светлана Маркова, заместник-кмет “Социални дейности и здравеопазване”.
Ще се осигурят лични предпазни средства за хората и персонала в тези социални заведения, ще се предоставят препарати за дезинфекция, както и хигиенисти, които ще я извършват, ще се закупуват тестове за коронавирус. “Целият проект е 14 месеца, като в рамките на два месеца е набиране на персонал, адаптиране, оборудване. Това са обществени поръчки и затова услугата е само 12 месеца и ще започне от 23 ноември, това са изискванията по проекта. Телефонът ще бъде 0878 261 214”, посочи д-р Маркова.
В момента от тези социални услуги в община Шумен се възползват 445 души, въпреки че капацитетът на програмата е бил 349. Няма да бъде отказвана помощ и занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *