По-чист атмосферен въздух в Шумен - Телевизия Шумен
По-чист атмосферен въздух в Шумен

Атмосферният въздух в Шумен е станал по-чист. Това показват обобщени данни за 2021 година от автоматичната измервателна станция в града. В отчета на общинската Програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за фини прахови частици е посочено, че превишаванията на нормите са само няколко на брой.
“При максималните стойности, преобладаващите стойности за 2020 година се движат между 50 и 65, до 70 микрограма, докато сега тези, които превишават нормата от 50 микрогарма, са в границите 50 до 60, максимум 65. Освен това е намален и броят на превишенията, които за 2021 година са само 18”, посочи Живка Атанасова – гл. експерт „Екология“ в община Шумен.
Жители на Шумен също споделят, че през последната година въздуха осезаемо е по-чист.
“Аз живея на един от отдушниците не на ул. “Ивайло”, на следващия, смятам че въздухът ми е чист. Смятам, че кварталът е по-високо ниво, но там където има печки, наистина замърсяват”, каза шуменката Цанка Главева.
Сред причините за по-чистия въздух, освен повишаване броя на гражданите използващи газ за отопление, е и поддържането на чистота по улиците на града.
“Това се дължи и на мерките които се прилагат на мерките, които се прилагат в Община Шумен по отношение поддържане чистотата на уличната мрежа, може би гражданите са забелязали, че доста нова техника от миналата година, както мете улиците, така и мие улиците”, заяви Живка Атанасова.
Прилагането на мерките за подобряване качеството на въздуха в Шумен ще продължи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *