Почит към патрона на шуменската библиотека - Телевизия Шумен
Почит към патрона на шуменската библиотека

Личната писалка на Стилиян Чилингиров, неговият джобен часовник, пенсне и оригинални ръкописи. Това са част от вещите на възрожденския книжовник, които шуменската регионална библиотека показва в изложбата, посветена на 140-годишнината от рождението му. 15 пана разказват за живота и делото на видния писател, етнограф, политик, общественик и патрон на библиотеката.
„Той е роден в Шумен, той е автор на девиза, който е изписан върху стария герб на града през 1942 година – „Шумен безшумно твори“, каза Калина Николова – гл. библиотекар в РБ „Ст. Чилингиров“.
Изложбата разказва и за романа му „Невиждан враг“. Сюжетът му е вдъхновен от събитие, случило се в Шумен през 1875 година и останало известно като „Френската сватба“.
„Едно събитие през Възраждането, свързано с женитбата на местна българска девойка с чужденец и революционните настроения, които се създават около това събитие“, каза още Николова.
Акцент е поставен върху богатото литературно наследство на Стилиян Чилингиров и неговия принос за създаването на Шуменската библиотека през далечната 1922 година. Показани са фотокопия на кореспонденцията, свързана с усилията му в родния му град да бъде основана Народна библиотека. „Шуменци ще трябва по достойнство да оценят това, което се прави за тях“, пише Чилингиров в едно от писмата си до съгражданина му Христо Герчев. Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *