Почитаме Свети Иван Рилски - Телевизия Шумен
Празник на светия дух

Православната църква почита днес свети Йоан, по народному Иван, Рилски – Чудотворец. Той е първият монах по нашите земи, основател на Рилския манастир, небесен покровител на българите. Оттук култът към светията се разпространява по целите Балкани, Русия и останалия православен свят.
„Той е началото в българската святост, ние се занимаваме сега с какви ли не неща, но забравяме нещо, което е изключително важно – българската святост. Той е не само светец, покровител на българите и след него тръгва един рой, множество от люде. Част от имена ние ги знаем, другите не ги знаем, Господ ги знае. Но благодарение на тях ние съществуваме като общност, като държава, като институция, защото те стоят и се молят за нас. А без Господ ние не можем нито крачка напред“, разказа проф. д.ф.н. Сава Сивриев, богослов.
Любопитна е историята на мощите на Иван Рилски. След смъртта му през 946 г. те са пренесени в Средец, днешна София. Тогава е и канонизиран. Византийския хронист Георги Скилица свидетелства, че те излекували два века по-късно император Мануил Комнин. През 1183 са отнесени от крал Бела III в Унгария, но по-късно след знамения и чудеса в кралския двор през 1187 са върнати отново в България. През 1195 г. цар Иван Асен I ги пренася в Търново, а след падането на България под османска власт са погребани в рилската обител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *