Под хиляда семейства са поискали помощ за първолак - Телевизия Шумен
Само 10% от жителите на областта са се преброили електронно

Родителите на първокласници и осмокласници да бъдат активни и да подават заявления за еднократна помощ за децата си. Това съветват от Регионалната дирекция по социално подпомагане в Шумен. И напомнят, че срокът изтича след малко повече от месец – на 15 октомври. „983 са молбите за първокласници, което звучи страхотно, тъй като значи, че все пак ще имаме доста ученици. Предполагам, че до края на приема ще бъдат около хиляда и малко повече. За осмокласниците все още статистиката не бих казала, че е много изчистена, но в момента вече са 869 молбите“, каза Мартина Драгнева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Шумен.
За пръв път в Закона за семейните помощи за деца е предвидена държавна подкрепа за осмокласниците. Няма подоходен критерий, сумата от 300 лева ще бъде отпусната за всички ученици, които започват първи или осми клас. „Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в съответния клас, допусне пет неизвинени отсъствия, и е изключително обвързана с учебната заетост“, посочи още Мартина Драгнева.
Молбите може да се подават лично, по пощата, както и електронно. Парите се отпускат на два транша. Първият – веднага след като бъде издадена заповедта за одобрение. Втората част от сумата ще бъде преведена след началото на втория учебен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *