Поклон пред Ботев - Телевизия Шумен
Поклон пред Ботев

175 години от рождението Христо Ботев отбелязаха в шуменската гимназия по механотехника, чийто патрон е великият поет и революционер. Възпитаниците на училището рецитираха негови стихове и поднесоха венци и цветя пред паметника му.
Конкурси и състезания организира шуменската гимназия в Седмица на Ботев – поетът, който живее едва 28 години, но остава в националната ни памет и с творчеството си, и с революционното си дело. А най-добрите бяха наградени в деня на рождението му – 6 януари.
„Той е като тялото на фенера, а българският народ е като пламъкът в него. Той предпазва народа, през доста тежки моменти използва себе си като щит, да защити това, което имаме и не е позволил нито един път да бъде прекъснато, да бъде изгубено. През цялото време се е борил само и само за тази малка надежда“, каза ученикът Денис Иванов.
„Това, на което ни е научил е, че трябва да се борим, да не оставяме нещата както не желаем да са“, каза Елена Кръстева – XII клас.
Кауза на преподавателите е гимназията е да възпитават у учениците си родолюбив и патриотизъм, да пазят паметта за Христо Ботев.
„Ние използваме всяка една възможност, за да се запознават подрастващите с делата, със стремежите на патрона на училището и да бъдем едни достойни продължители на неговото дело“, каза инж. Машка Крумова – директор на ПГМЕТТ „Христо Ботев“.
Шуменските „ботьовци“ поднесоха венци и цветя от името на кмета, на председателя на общинския съвет и от свое име пред единствения мемориален паметник на Христо Ботев в града.

В навечерието на патронния празник

Младежко техническо творчество

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *