Пожарникарите с призив за самосъзнание и доброволчество - Телевизия Шумен
Пожарникарите с призив за самосъзнание и доброволчество

Близо 200 пожара по-малко са възникнали на територията на Шуменска област през 2021-ва в сравнение със същия период на миналата година, съобщи директорът на регионалната противопожарна служба комисар Иван Иванов. Според него причините са комплексни.
„Добрата превенция и на доброто взаимодействие между Областна дирекция на МВР и Пожарна безопасност във връзка със случаите, които имахме като произшествия. Това е добър знак, явно е пандемичната обстановка малко ни помогна, но въпреки това ние трябва все още да развием, които предстоят за следващата година“, каза още комисар Иван Иванов.
Една от важните задачи, които си поставят огнеборците, е работа с доброволческите формирования.
„Тъй като вследствие на климатичните промени пожарите стават все по-големи и все по-сложни и сами не можем да се справим. Трябва да разчитаме и на доброволните формирования. Следващото нещо е обучение на всички институции, граждани и хора, които искат да станат доброволци. Видяхте и миналата година боровата гора в Дивдядово. Тези невероятни доброволци – около 150-180 човека просто много ни помогнаха“, каза още комисар Иванов.
За целта вече са готови както третировъчният център, така и залите за теоретична подготовка. Комисар Иванов призова всички, които боравят с огън на открито, да бъдат изключително внимателни. По думите му 99 процента от всички огнени стихии са следствие на човешка небрежност.
„Все още съумяваме в зародиш да парираме пожарите, но без помощта на доброволци и без хора, които имат самосъзнание, няма да успеем да удържим нещата, тъй като за съжаление няма надежда за валежи“, обясни комисар Иванов.
Неговият призив е основно за хората по селата и припомни, че огън може да се пали само в обособено за целта място и да не се оставя без надзор. За нарушителите се сигнализира на тел. 112.
„До момента сме санкционирали с 4 акта именно такива жители на села, които правят зимнина, но не са си обезопасили огнищата. Но по принцип със заповеди на самите кметове има забрана за почистване и палене“, допълни комисар Иванов.
Глобата за първо провинение е 200 лева. Кметовете също имат право да налагат санкции и така нарушението може да излезе доста солено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *