Продават общинската част от къща Кулиянови - Телевизия Шумен
Продават общинската част от къща Кулиянови

Община Шумен продава своята част от старата къща Кулиянови. Сградата се руши от години, а до сега частният собственик и местната администрация не са намерили общ начин да решат проблема със състоянието на сградата – паметник.
Къща Кулиянови се намира на ул. „Цар Освободител“, част от нея е общинска собственост, а друга е частна. Старата сграда е паметник на културата , но от години се руши, поради което местната администрация пристъпва към продажба на своята част, в търсене на добър стопанин. Въпросът бе дискутиран на сесия на местния парламент.
”Ние трябва да разчитаме на тези имоти, те да носят дивиденти на общината, а не да ги разпродаваме. Наистина много е лошо състоянието на къщата в момента, но това не означава, че общината трябва да се отърве от такива имоти, а да ги отремонтира и да ги използва в полза на гражданите”, каза Петър Петров – общински съветник.
От общинска администрация обясниха, че до момента вече са проведени три неуспешни тръжни процедури за продажба на общинската собственост и обясниха, че по закон заради статута на къщата, която е паметник на културата от местно значение, видът й трябва да бъде запазен.
”Не бих казал безстопанственост, казусът е доста дълъг. В началото е имало доста процедури за самата земя, която е под къщата, тъй като и тя е съсобственост, след това и за самия етаж, общината реално разполага с част от втория етаж , тъй като тя е доста дълга като сграда, правени са и опити за продажба, по-скоро липсата на достатъчно финансов ресурс и усложненията по съсобственост са довели до това, къщата да не е в особено добро състояние”, каза Николай Колев – зам.-кмет на Община Шумен.
Търгът за продажбата на общинската част от къща Кулиянови ще се проведе утре.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *