Против безплатните университети - Телевизия Шумен

И Шуменският университет се обяви против безплатното висше образование. Очакванията на ректорското ръководство са, че това ще доведе до отлив от приоритетните специалности, които и до сега бяха освободени от такси.
Досега държавата финансираше обучението на студенти в професионални направления и защитени специалности с най-висок очакван недостиг на кадри за бизнеса.
”И ние имахме такива направления, в които, след отпадането на семестриалните такси, интересът към тях се засили. Обучението е по-трудно, съответно по-трудно се намират специалисти и наистина досега такава политика беше разбираема. Сега, с отпадането на семестриалните такси, което се предвижда, според мен интересът към тези направления ще спадне на фона на други направления, към които, така или иначе интерес има”, подчерта доц. Константин Константинов – зам.-ректор по кандидатстудентска дейност.
По отношение на финансирането също има притеснения и неясноти. Освен това университетите ще изпаднат в допълнителна зависимост, защото ще разчитат на субсидия, размерът на която ще се определя от държавата. Отпадането на таксите трябва да е обвързано с анализ на ефекта, а такъв няма, посочи и зам.-председателят на комисията по образование и наука в Народното събрание Елисавета Белобрадова.
”Лично ние ще работим за промени в рамките между първо и второ четене. Аз мога да говоря за моята позиция и за работната група по образование на “Да, България”. В интерес на истината, всички мнения, които бяха изказани, бяха изключително скептични, нека така да го кажем, към този законопроект. Първо, за социалната полза. Няма как да има доказателства за социална полза”, каза Елисавета Белобрадова – зам.-председател на комисията по образование в НС.
Шуменският университет има готовност, ако мярката влезе в сила, да върне на студентите таксите за втория семестър.
”Имаме някакво усещане, че по някаква причина се бърза и все още не са доизяснени нещата. Надяваме се да надделее разумът и да вземат едно разумно решение, както на висшите училища, така и на кандидатстудентите”, каза доц. Константин Константинов.
Срокът за обществено обсъждане на планираните промени изтече днес. Предстои законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

Шуменският университет и Военния факултет ще си сътрудничат

Възпитаник на Шуменския университет със световно признание

Премиерът заяви подкрепа за Шуменския университет

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *