Проверки на полицията преди вота - Телевизия Шумен

Полицейски служители от Областната дирекция в Шумен извършват проверка на 1279 заявления за гласуване в подвижна секция. Тя е по разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура – Шумен, целта е да се установи дали има неистински документи, има ли трайно увреждане у избирателя, което не му позволява да гласува в изборно помещение, и допуснати ли са нарушения от Изборния кодекс. Щателно се проверява дали положените подписи под заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия са на „заявителя“. Ако се установи, че не са подписани от лицата, от чието име са подадени ще им бъдат снети сведения и предприети съответните действия.
44 заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити са проверени в рамките на едноседмична специализирана полицейска операция на територията на ОД на МВР- Шумен. Целта на операцията – превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Проверени от полицейски служители са 44 места, за които има информация, че са рискови зони, или че в тях се извършва купуване или продаване на гласове. Проверени са 139 лица от активния криминален контингент и шестима, утвърдени като лидери на етнически или други общности. Извършена е проверка на 10 собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот. По време не операцията са извършени активни мероприятия за противодействие на конвенционалната престъпност, в рамките на които са разкрити 20 престъпления. Проверени са водачите на 1231 моторни превозни средства. Издадени са 43 протокола за предупреждение.
Образувани са три досъдебни производства. Две от тях са на територията на Районното управление – Каолиново, третото е на територията, обслужвана от Районно управление – Нови пазар. Проверките са след получени сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. При последната от тях на 10 ноември в имот, обитаван от 61- годишен мъж в село Вълнари са намерени два списъка на лица. Изяснява се дали на вписаните в тях имена е предлагана имотна облага да гласуват за определена политическа партия на предстоящите парламентарни и избори за президент и вицепрезидент. Работата по трите производства продължава под надзор на компетентната прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *