Съветниците се скараха за парите за чистота - Телевизия Шумен

Общинският съвет не взе решение по предложената план-сметка за разходите за чистота. Темата разгорещи и администрацията, и съветниците. Размениха се обвинения в залагане на финансов капан и в популизъм.
План-сметката за чистота разпали страстите в залата. Съветникът Иван Йонков заяви, че обезвреждането на отпадъци в Езерово трябва да е временно решение и Общината да инвестира в собствена сепарираща инсталация. Данаил Данчев заяви, че план- сметката залага недостиг от 5 милиона лева, които шуменци ще трябва да плащат.
“Смятам, че тази план-сметка загробва шуменци и за в бъдеще ние трябва да вдигнем най-малко двойно такса смет за нашите съграждани, за да е посилна като сума и като цена”, посочи общинският съветник от БСП Данаил Данчев.
Според част от съветниците няма как при постъпления от 7,5 млн. лева да се изхарчат 12,5 млн. лева, без това да доведе до вдигане на такса смет.
“Тази план-сметка е на практика бомба. Залага се едно драстично увеличение на такса битови отпадъци, ако тази план- сметка в този й вид бъде приета”, заяви Добромир Драев, общински съветник от групата „За Шумен“
“Никаква бомба не е. Ние в момента имаме около 2 милиона, които са в сметката на РИОСВ. Може би тя ще се увеличи до 2,6 милиона лева. Надявам се, че ще имаме около 1 милион от икономии, тъй като горивата, което е основното, което влияе върху извозването на този отпадък, виждате горивата падат. Така че, дори ще имаме икономии”, каза в отговор заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.
По време на дебата бившият съветник от ГЕРБ, днес независим, Камен Андонов обвини администрацията, че липсва информация как се стига до цената, която общината ще плаща.
“Димната завеса, която администрацията пусна в този многостранен отговор, разположен на много страници, само липсваше справка за изменение на климата за последните 100 години или справка за изменение на нивото на река Дунав”, заяви Камен Андонов.
“Една от моите грешки, за която искам да призная е преждеговорещият. Благодаря, после ще отговоря на конкретни въпроси. Защото разбрах, че е станал специалист вече и по отпадъците”, отвърна кметът на община Шумен Любомир Христов.
Критика имаше и към изграждането на претоварна площадка, а въпросът – защо Общината сама не извозва боклука си. От администрацията заявиха, че предприятието по чистота на този етап не е в състояние да се нагърби и с тази задача. План-сметката влиза и на следващата сесия.

30 точки на сесията на 23 февруари

Повече пари за чистота в Шумен през 2023 г.

Увеличават цената за депониране на сметището

Нови подземни съдове за отпадъци в Шумен

Шумен извозва смет до завод за преработка

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *