Шест огнища на африканска чума в Шуменско - Телевизия Шумен

Шест огнища на Африканска чума са установени при диви прасета в Шуменско. Животните са унищожени, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните. Започват проверки за нерегламентирано заграждане на общинска и държавна земя с елетропастири. Причината е, че лишени от достъп до храна и вода дивите прасета мигрират и разпространяват опасното заболяване.
Първи случай на Африканска чума при домашни прасета в Пловдивско. След сигнала, контролните органи са в повишена готовност за превенция на инфекциозното заболяване. От началото на годината в страната са установени 69 огнища, но само при диви свине.
„В Шумен огнищата са 6 със 7 прасета, които са били унищожени от съответните дружинки. Последното обявено огнище обаче е за домашно прасе с неизвестен произход, открито в землището на град Съединение, община Съединение, област Пловдив. Област Шумен, ОДБХ не попада в 10-километрова наблюдавана зона по отношение на това огнище, но трябва да се засили бдителността на всички институции“, заяви д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните.
От Ловно-рибарското дружество „Сокол“ призоваха за проверки по селата за неправомерно заграждане на общински и държавни земи с електрически огради.
„Постъпват сигнали за такива заградени площи. Ограничаването на достъпа до вода и до храна кара животните да мигрират, защото на тях не им се осигурява по никакъв друг начин, те са живи животни. Оттам, тази миграция на животни, при евентуално огнище на Африканска чума би довело до разпространението й много бързо на територията на областта“, коментира на заседанието на Областната епизоотична комисия председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол” Стоян Стоянов.
Такива проверки ще бъдат извършени от междуведомствени комисии през следващия един месец. В Шуменско има регистрирани 6 индустриални свинеферми с около 64 хиляди животни. Фамилните са 12 с 900 прасета, личните стопанства са 246. Само четири са фермите, в които се отглежда източнобалканската порода, като общият броя на животните е 112.

Повишена епидемична готовност в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *