Шуменският спасител разказва - Телевизия Шумен

Пострадалите от земетресението в Турция вече нямат нужда от спасители, а от хуманитарна помощ. Това заяви за Телевизия Шумен главен инспектор Росен Борисов от шуменската противопожарна служба, който се върна от спасителна мисия в турския град Антакия.
Главен инспектор Росен Борисов продължава да следи ситуацията в южната ни съседка и е разтревожен от последните земетресения в Кахраманмараш, вчера вечерта, с магнитуд 6,4 и 5,8 по Рихтер.
“Наистина много е неприятно, защото дори сградите, които са останали цели бяха много, много, с напукани колони и плочи. Бяха наклонени и предполагам, че е много вероятно, всяка една от тези сгради имаше вероятност при такъв вторичен трус или нов трус – да падне. Докато работехме постоянно имаше леки земетресения и падаха. Ние по това разбирахме, че има земетресение, освен че използвахме един друг метод, падаха парчета, отломки”, разказа Росен Борисов.
В работата си на терен чувствал подкрепата на всички, както на властите, така и на местните хора.
“Всеки един човек от местното население – бяха толкова гостоприемни. Една възрастна жена, работейки на една от сградите, едвам ходейки, дойде и буквално си счупи хляба на две и даде половинката на нашия екип”, каза за работата си на терен спасителят.
Главен инспектор Борисов сподели, че турските власти разполагали с огромен брой и добре обучени спасители. Имали и модерна техника, но мащабът на бедствието бил толкова огромен, че се нуждаели от помощ отвън.
“Всъщност използваха, в много редки случаи, някаква специализирана техника. Те казаха, че е термовизионна камера, но може би е с по-усъвършенствана технология, с която можеха да открива, дори пред стени с голяма дебелина и на дълбочина, да виждат къде има хора – живи и починали”, каза още главен инспектор Росен Борисов.
Българските спасители от Столична община, към който екип е бил и Росен Борисов, също били добре оборудвани. Помагали със всякакви дейности, но основната задача, която изпълнявали била търсене на оцелели в развалините. Съжалява, че не открили никого жив.

Наш спасител се завърна от Турция

БЧК: Финансовите дарения са приоритет

В помощ на Турция

Вълна от съпричастност след трагедията

Горските с дарение за Турция и Сирия

Съпричастност към Турция и Сирия

БЧК с кампания за пострадалите от земетресението в Турция

Дарение за Tурция

Трагедията в Турция и Сирия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *