Шуменският университет откри новата академична година - Телевизия Шумен
Шуменският университет откри новата академична година

С тържествена церемония Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” откри новата академична година. Заради ковид мерките на нея присъстваха само първокурсниците. Издигането на знамената на България, Европейския съюз и на висшето училище беше поверено на едни от най-достойните възпитаници на университета – олимпийската медалистка Антоанета Костадинова, ръководителят на ансамбъл „Луди Млади“ Борис Колев и създателката на школа „АиБ“ Бисерка Йовчева. Ректорът на университета проф. Георги Колев приветства с добре дошли първокурсниците.
„Искам да ви уверя – вие не сте сгрешили във вашия избор. Да разберете, че тука сте желани, че тука ще бъдете в една среда, в която няма да ви липсва нищо – уважението на преподавателите, обгрижването на служителите“, каза проф. Георги Колев.
По време на церемонията бяха връчени отличия за заслуги на преподаватели и студенти. Бисерка Йовчева е новият Почетен професор хонорис кауза на Шуменския университет. За приноса си в утвърждаването на авторитета на висшето училище.
„Имах възможността да работя и да обучавам изключително талантливи студенти, чиято успешна реализация и до днес следя с огромно удовлетворение. Този ден съм благодарна за тази възможност“, каза гл. ас. д-р Бисерка Йовчева.
Златна значка беше присъдена на Антоанета Костадинова, която спечели сребро за България на Олимпийските игри в Токио. Тя учи магистратура в Шуменския университет. Пред камерата на Телевизия Шумен Костадинова пожела на студентите да преследват целите и мечтите си.
„Трудности и пречки ще има при всички положения, но в крайна сметка след като са тук, след като са взели това решение нека да го отстояват докрай“, каза още Антоанета Костадинова.
А студентите не скриха вълнението си от новото начало.
1398 първокурсници положиха днес академична клетва и официално станаха студенти в Шуменския университет.
Студентите в първи курс започват присъствено, всички останали ще се обучават в електронна среда. При влошаване на обстановката и първокурсниците ще преминат към онлайн обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *