Спират водата заради ремонт - Телевизия Шумен

Три аварии са причината за планов ремонт на ВиК Шумен. В момента текат подготвителните процедури и предстои ремонт на довеждащия водопровод по трасето Велики Преслав – Шумен. Заради това на 22.02.2022 г. след 9 часа ще започне поетапното спиране на водоподаването по довеждащия водопровод към град Шумен. Всички водоеми на града ще бъдат пълни до максимален обем предварително, което ще позволи, при разумно потребление, спирането на съоръжението да има ограничен ефект върху водоснабдяването в града. Планирано е ремонтните дейности да приключат в рамките на деня, за което е създадена необходимата мобилизация и организация на екипите.

Най-сложният за работа участък е 106-метровият тунел, който преминава под главен път Шумен – Велики Преслав и се намира в близост до с. Хан Крум и ж.п. линията Варна – София. Стоманената тръба, положена в тунела, е с диаметър 900 мм, а разстоянието от горния ръб на тръбата до тавана на тунела е около 120 – 130 см, което затруднява обхода, локализирането на компрометираните участъци и работата по техния ремонт. Предвидено е по съоръжението да работят две бригади от двете му страни. За да се осигурят безопасни условия за изпълнение на заварките, в тунела се създава изкуствена вентилация.

Останалите участъци, които ще бъдат ремотнирани, се намират по трасето от Велики Преслав до помпена станция „Трети подем“.

Направена е необходимата организация ремонтите дейности да приключат в рамките на деня, след което поетапно да бъде възстановено водоподаването към град Шумен. В случай на непредвидени обстоятелства, възникнали по време на изпълнение на плановия ремонт, ВиК – Шумен ще информира своевременно.

„Обръщаме се към нашите клиенти от град Шумен да ползват на 22.02.2022 г водата пестеливо, за да има за по-дълго време и се извиняваме за неудобствата“, каза Стоян Владимиров, гл. инженер на ВиК – Шумен. „Цялостната подмяната на това съоръжение е част от проекта за реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. Тича до напорен водоем 13 000 гр. Шумен, на стойност около 68 милиона лева. Неговото изпълнение ще подобри пряко услугата за 6 общини, сред които и гр. Шумен, повече от 45 хиляди клиенти на ВиК – Шумен и почти 94 хиляди жители. Новото съоръжение ще замени въведения в експлоатация в периода 1978 г. – 1983 г. стоманен водопровод, който е морално и технически остарял, а експлоатационното му състояние е причина за множество аварии и нарушения на водоснабдяването за района“, допълни инж. Владимиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *