Стефан Янев в Плиска: Наш дълг е да пазим историята си - Телевизия Шумен

Служебният премиер Стефан Янев посети старопрестолна Плиска. На откриването на Деветото издание на фестивала «Дни на предците» той подчерта, че българската история и традиции трябва да бъдат пазени и предавани на поколенията.
«Радвам се, че съм днес сред хората, дошли да споделят това събитие, което е организирано от община Каспичан, кметството на Плиска, и което събира толкова много поддръжници на чисто българските традиции, затова защото бих казал е наш дълг да знаем историята си, да почитаме това, което са оставили нашите предци, да го носим през времето и да го завещаем на нашите деца», посочи Стефан Янев.
В Плиска служебният премиер коментира и актуални политически теми. Стефан Янев беше категоричен, че без ясни приоритети и принципи, бъдещо плаващо мнозинство в парламента не може да гарантира устойчиво и дългосрочно управление. «Наистина в българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да прогнозираме колко би издържал такъв тип на управление на държавата, което за гражданите, за хората и за бизнеса не е много добре, защото всички ние искаме да имаме предсказуемост в това, което предстои», каза служебният премиер.
С уговорката, че в политиката няма невъзможни неща, Стефан Янев заяви, че теоретично има опция служебният кабинет да стане редовен. «Ако не се реализира първият мандат и се стигне до такова предложение, което би могъл да бъде предложение на третия мандат проучвателен, това означава, че за реализирането  на подобен сценарий ще е необходимо да се мине през точно такъв тип изясняване на приоритети, подготовка на евентуално споразумение, какъв тип политики, какъв тип програма ще изпълнява този кабинет. Теоретично е възможно, практически дали ще стане е въпрос на допълнителни ходове, които предстои да видим».
Стефан Янев посочи още, че ако партиите не постигнат консенсус, служебният кабинет е готов да продължи работа до провеждането на нови предсрочни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *