Световна музикална премиера в Шумен - Телевизия Шумен

Световна премиера на ЗОВ концерт номер 2 за маримба, оркестър и вибрафон от Емелина Горчева – Димова ще представи Симфониета- Шумен. Солисти са Мирослав Димов – маримба и Борислав Запрянов – вибрафон, а диригент Цанислав Петков.
Емелина Горчева-Димова е млад композитор и преподавател в Музикалната академия “Панчо Владигеров”. Нейният първи концерт вече се изпълнява по цял свят.
“Идеята да претворим ЗОВ ни отведе чак до мистична Странджа. Благодаря на Горан Стефанов, който ни въведе в най-интересните кътчета, от които да почерпим силата и да я претворим. Идеята е да покажем фолклора по нов начин – без заемки, без препратки. Някаква традиция, претворена с духа на 21 век”, каза Емелина Горчева-Димова.
Младият диригент Цанислав Петков не е за първи път на шуменска сцена, но разбира предизвикателствата в изпълнението на една нова творба.
“Най-интересния момент е когато тези бели листи с най-различни знаци озвучават вече залата, оживяват. По реакцията на публиката оркестрантите, солистите се ориентира и самия композитор”, каза Цанислав Петков.
Концертът е на 24 ноември, от 18:35 часа в зала “проф. Венета Вичева“, а в репертоара са включени още творби на Панчо Владигеров.

Сигнал и Тангра с грандиозен общ концерт

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *