Търси се име за малко орле - Телевизия Шумен

Птичка от редкия вид малък креслив орел пропътува за първи път пътя от България до Зимбабве в края на лятото. Животинката се появи на бял свят през тази година. Гнездото, в което се излюпи орлето, се намира в близост до село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети малкото пернато се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците и сега всеки може да види къде се намира и да проследи пътя му.

През първите хладни дни, в края на лятото, малкият пътешественик се отправи на юг и в момента се намира в Националния парк „Хуанге“ на територията на Зимбабве. В африканската държава сега е лято, температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, което помага на орлето да заякне след дългия полет, за да може през пролетта отново да се върне у дома.

 

Благодарение на предавателя, всеки от нас може да следи в реално време какво се случва с орлето, докато лети над зелените гори на „Хуанге“:  https://eagleforests.org/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8/.

Малкият креслив орел от село Александрия все още няма име. Според орнитолозите птицата е женска, но това ще се потвърди, когато излязат резултатите от взетите проби. Всеки може да предложи интересно и оригинално име за орлето, което е най-големият пътешественик от Североизточна България за годината. Ценната птичка премина границите на над десет държави и ще се завърне през пролетта.

Предложенията с име за орлето могат да се изпращат на адрес: t.dimitrova@dpshumen.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *