Трифон Зарезан във Велики Преслав - Телевизия Шумен

Празничен ритуал по случай Трифон Зарезан събра жители и гости на Велики Преслав край лозето на едни от лидерите в производството на вина. С водосвет за благоденствие и плодородие започнаха празненствата по случай Трифон Зарезан във Велики Преслав. На зарязване на лозята присъства и кметският екип на Велики Преслав.
“Това е наистина един от най-хубавите и красиви празници. Празници, които със сигурност българите обичат и са празниците, които ги сплотява. Велики Преслав е пословичен със своите лозови масиви, с хубавото вино, което се произвежда и си има нужната почит и уважение към този празник от всички жители на общината”, каза инж. Янко Йорданов, кмет на Велики Преслав.
Производителите и тази година очакват добра реколта. Към момента фирма сред лидерите в производството на вина обработват около 350 декара лозя в района на Велики Преслав и Нови пазар. Основен проблем обаче се оказва липсата на работна ръка.
“В последните години ситуацията стана такава, че възникнаха и други отрасли, в които насочиха работна ръка и все по-трудно и по-трудно намираме хора, за обработка на лозята. Доброто вино се прави с много любов, като се залага за качеството на доброто вино още от лозето – отглеждането на лозята.” каза Тодор Тодоров, представител на фирма винопроизводител.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *