Трудова борса срещна работодатели и безработни - Телевизия Шумен

Готвачи, сервитьори и работници в производството са сред най-търсените кадри в Шуменско. Трудова борса срещна работодатели и безработни, за да скъси дистанцията между тях и да улесни кандидатстването по свободните позиции.
Данка е на 56 години, по професия счетоводител. Безработна е от 11 месеца. Кандидатствала на поне 30 места, извикали я само на пет интервюта. Смята, че възрастта й е основната причина работодателите да избягват да я наемат. Освен това е категорична, че условията, които предлагат не съответстват на квалификацията й.
“Една от главните причини да напускам е минималната заплата, която ми предлагат при завършено образование с по-висока степен. В крайна сметка се оказва така, че преди това, което съм работила със средно специално образование, ако съм си била останала на работното място, съм щяла да получавам доста по-висока заплата”, каза Данка Милкова.
На трудовата борса, организирана от Бюрото по труда, ключови фирми от региона представиха работата си и уменията, които изискват от бъдещите си служители. “Търсим отговорни, сериозни, дисциплинирани хора, за да можем да продължаваме да държим високо ниво”, открои основните изисквания за наемане но персонал Павел Петков, представител на фирма.
Традиционно в началото на летния сезон се търси работна ръка в сферата на туризма. Сред работодателите беше и представител на един от големите курортни комплекси по българското Черноморие.


“Заплащането е едно. Оттам нататък, безплатно осигуряваме настаняване, безплатно изхранване, пране, фитнес, транспорт, абсолютно всичко ти е безплатно. И ако всичко това се сумира, както казваме при нас – ако не пушите, може да си спестите всичките парички. Можете ли да изкарате след това, сезона със спестеното през лятото? Зависи от човека”, посочи Николай Янков, генерален директор на курортен комплекс.
Полезни и необходими са срещите лице в лице, смятат и работодатели, и търсещи работа. В трудовата борса участваха близо 20 фирми.

Трудова борса в Шумен

Липса на квалифицирани кадри

По програми обучават безработни и заети

Глад за работници

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *