Въглища няма, пелетите минаха 500 лв. - Телевизия Шумен
Въглища няма, пелетите минаха 500 лв.

С наближаването на зимата се увеличи търсенето на източници на топлина. Заради липсата на въглища обаче в Шумен на пазара тази есен не се предлагат никакви, установи проверка на Телевизия Шумен. Търговец, пожелал анонимност, беше категоричен.
„В момента не може да се организира внос“, каза търговеца.
Само на една борса има залежало количество около един тон, като цената е около 13 лв. за чувалче. Над 500 лева за тон пък достигна цената на дървесните пелети в момента.
„Миналата година бяха по 360 лв., сега са по 500 лв. Цената е завишена откакто вдигнаха тока, дървесината, всякакви продукти, всичко се вдигна“, каза Цветелин Цанев, продавач-консултант.
Като основна причина за скока в цената търговците сочат повишаването на цената на електричеството за промишлени нужди и от там на всички суровини и материали. Въпреки високата цена обаче, търсенето от домакинствата не е намаляло.
За сега единствено при дървата за огрев увеличението е около 5 лв. за кубичен метър. Нацепени от предпочитан дървесен вид излиза около 80 лв. Дървесина от липа е най-евтина и се продава за 55 лв. кубика. В момента обаче няма голямо разнообразие при предлаганите дърва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *