Военно-историческа експозиция отвори врати - Телевизия Шумен
Военно-историческа експозиция отвори врати

С тържествен водосвет беше открита военно-историческа експозиция във военния факултет в Шумен. Лентата прерязаха началникът на Военния университет “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов и деканът на шуменския факултет полковник Дилян Димитров.
“Мисията на Националния военен университет е да възпитава морално, умствено и физически, да приобщава към идеалите на родолюбие, чест, достойнство, да формира нашите възпитаници като личности и да ги изгражда като лидери. Няма по-добър начин от това ние, чрез примера от нашата история, да ги възпитаваме”, каза на церемонията началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов.
На церемонията присъстваха гости – курсанти и студенти от Румъния, Гърция, Полша и Франция. Те с интерес разгледаха експонатите, сред които и картечницата, сложила край на кавалерията през Първата световна война.
“Нови експонати – няма, но дълго време, знаете, беше затворен и много време хората нямаха достъп до тях, за да ги видят”, каза полк. Дилян Димитров, декан на Факултет “Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен.
Ръководството планира да се провеждат открити уроци с ученици по история в помещението на експозицията.
“Един от най-уникалните ни експонати, това е френска картечница “Шоша”, която е единствена в Европа, даже във Франция, където е направена, не съществува като оръжие, съществува само като документален материал”, посочи Стефан Стефанов – уредник на Военно-историческа експозиция-Шумен.
Музейната сбирка може да бъде разглеждана от граждани от 1 октомври.

Нови специалности във Военния университет

Военни формирования отварят врати за 1 юни

Военни и ученици заедно в Смядово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *