Заплатите в Шуменско изостават - Телевизия Шумен
Заплатите в Шуменско изостават

Област Шумен изостава по заплати. По данни на статистиката в края на миналата година сме на 11-то място от 28. За декември средното възнаграждение е 1 339 лева, при 1 676 за страната.
През зимните месеци, белязани от ограничителни мерки заради пандемията, в секторите хотелиерство и ресторантьорство отчитат най-голям спад. Както по отношение на размера на възнагражденията, така и по отношение на наетия персонал.
За 15 години в бранша Мартина Спасова е разширила семейния бизнес и плаща заплати на 20 души персонал. “Липсата на клиенти, високите сметки за тока – от три хиляди на десет хиляди, доведоха до намаляване на заплатите и съкращения на част от персонала, но оттук нататък се надяваме с тенденция за подобряване, повече клиенти и увеличение на трудовите възнаграждения”, коментира ситуацията в сектора Мартина Спасова.
Към хотелиерските услуги клиентите са все по-взискателни, а добре обучен персонал се намира трудно. Мартина Спасова също работи денонощно, за да осигури с 20 на сто по-високи заплати във фирмата.
“В този бранш за 15 години се научих да бъда и рецепционист, и камериер, и готвач, и чистач. Просто в този бранш трябва да си гъвкав и да съумееш да работиш във всяка една позиция, когато е необходимо”, посочи собственичката на хотели.
Според данните на статистиката заплатите в обществения сектор растат изпреварващо. Но все повече предприемачи насърчават служителите си, при това не само финансово.
“Достатъчно работна ръка в момента може би има, има поради факта, че глобалната ковид криза се отрази, така че хора които работят в Европа се завърнаха в България и ние в момента, като дружество мога да кажа, че нямаме – имаме си достатъчно кадри. Но, за да ги държим тези кадри, разбира се ние полагаме повече усилия, заделяме повече бюджет, повишаване на заплатите, социалните дейности към нашите служители вече растат, за да си ги запазим тези кадри”, каза Мудин Ниязи – директор “Администрация и качествен контрол” в чуждестранна компания, разкрила производствени мощности в Шумен.
В края на миналата година в област Шумен броят на наетите е близо 44 хиляди, показват данните на статистиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *