Засилен интерес към санирането - Телевизия Шумен

Засилен интерес към програмата за саниране на жилищни сгради. Разяснителна среща в община Шумен събра домоуправители, фирми от брашна и строители.
Само един от общо трите входа на блок на ул. „Генерал Скобелев“ е останал несаниран. Състоянието на фасадата е лошо, а някои от домакинствата сами са санирали апартаментите си. Сега всички желаят да се включат в новата програма.
“Моят апартамент е саниран, но аз съм “за”. Независимо, че е готов моят апартамент, подкрепям хората, които живеят във входа и се надявам работата да приключи успешно”, каза Горчо Куманов.
“Ние Сдружение имаме изградено, регистрирано, БУЛСТАТ имаме получен, но тази сума, която трябва да се плати долу-горе, е в неизвестност колко ще излезе на домакинство. Това ми е огромното притеснение за събиране на средствата”, заяви домоуправителят на входа Иванка Бончева.
Представители на етажната собственост присъстваха на срещата за програмата за саниране в общината.
За да са кандидатства сега е нужно сградата да има поне 4 жилища, да е построена преди 1999 година, да е регистрирана като Сдружение, да има БУЛСТАТ. Друг ангажимент на собствениците е да наемат фирми, които да извършат обследване на съответната жилищна сграда.
“Трябва да направят разходи на етап проектна готовност, именно за да наемат фирми, които да им изготвят такива документи – изследването за енергийна ефективност, със съпътстващ сертификат, техническите характеристики и обследване, и технически паспорт. На етап кандидатстване, те покриват този разход за тяхна сметка, ако бъдат одобрени след като кандидатстват, този разход им се възстановява, но в рамките на референтните стойности, които програмата е разписала. Това са 6,28 лева на квадратен метър за двете услуги общо”, разясни Ирена Стефанова, експерт в Областния информационен център – Шумен.
Шумен може да разчита на максимум 30 милиона лева, но се конкурира и с други общини, поради което парите може да са и по-малко. Крайният срок за подаване на документите е 10 май.

Информационна среща за санирането на жилища

Насоки за санирането

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *