175 години Основно училище "Панайот Волов" - Телевизия Шумен

175 години от създаването на първото взаимно новобългарско училище в Дивдядово, отбелязва тази година наследникът му – IX Основно училище “Панайот Волов”. Бивши учители и ученици се завърнаха в своето школо в Деня на отворените врати.
“Емоцията е неописуема. Съжалявам, че съм напуснала училището и ми е мъчно за всички колеги, за ученици – бивши, настоящи и така нататък. Изпитвам удоволствие, че съм работила тази професия”, каза Галина Христова, учител по математика.
“Мога с чиста съвест да кажа, че все едно съм ученик от училището. Никога не сте си тръгвали? – Абсолютно и няма да си тръгна, въпреки че децата ми са минали през това училище, отдавна са завършили, поели са си пътя. Аз си оставам в родното училище”, сподели емоциите си Сергей Методиев, член на УС на ІХ ОУ „Панайот Волов“.


Дългогодишният директор на учебното заведение Стефан Баев, който също е възпитаник на това училище, днес отново прекрачи училищния праг.
“В момента нямам думи. Нямам думи, защото вълнението ми е много силно. Какво да ви кажа, това е втори мой дом. Много са събитията, много са вълненията, много са преживяванията”, посочи Стефан Баев.
И днес сред приоритетите на училището са да се запази историята и традициите.
“Училището в кв. “Дивдядово” е подкрепяно от местната общност, а местната общност много държи на традициите и историята. Имаме силни връзки с читалището, допълнително клубовете за занимания по интереси работят в тази посока и винаги децата имат възможност да научават нещо повече за историята”, каза директорът Диана Георгиева.
Честванията по случай годишнината ще завършат с тържествен концерт на 27 април от 18:00 часа в Драматично-куклен театър “Васил Друмев”.

Санират училищата в „Дивдядово“ и в село Мадара

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *