175 години от Унгарската революция - Телевизия Шумен

Благодарности към шуменци и управата на града през годините изрази унгарският посланик у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо. Тя присъства на церемонията по полагане на венци пред паметника на Лайош Кошут, който преди 175 години повел Националната революция на унгарския народ.
На специална церемония венци положиха кмета на общината Любомир Христов и Нейно Превъзходителство посланик Текла Харангозо.
Лайош Кошут е престоял само три месеца в Шумен, където пристига след като Националната революция търпи пълен неуспех. Но градът пази спомен за унгарския герой, като е превърнал в музей къщата, в която е живял, а паметникът с негов бюст, е разположил на централната алея.
„Този жест в голяма степен усилва дружбата между страните. Унгарският народ не забравя, че и тогавашните жители на Шумен са приели с обич и разбиране изгнаниците, загубили родината си унгарци и може би точно от тяхната храброст са почерпили сили да хванат и те оръжие, не много по-късно, срещу Османската власт и да победят“, каза Н. Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария.
След това делегацията посети къща-музей “Лайош Кошут”, където също бяха поставени венци и цветя. Гостите не пропуснаха да разгледат постоянната експозиция, която през 2016 година откри Унгарският национален музей.

Посланикът на Унгария пристига в Шумен

Наградиха лауреатите в Националния конкурс за унгарска и българска литература (обновена)

Посещение на унгарска делегация

Изложба “Унгарските културни следи в Шумен”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *