Протест на малинопроизводители - Телевизия Шумен

Малинопроизводители на протест заради поскъпналата поливна вода. Земеделците блокираха главния път между Търговище и Разград.
Около 500 малинопроизводители излязоха на протест, недоволни от обявените нови, по-високи цени на поливната вода. Недоволството блокира кръговото кръстовище , близо до село Трапище, на пътя Търговище – Разград.  Според земеделците това поставя на карта техните стопанства и прави продукцията им неконкурентно способна.
„Ягоди и малини отглеждаме, а без вода не можем да ги отглеждаме, трябва да минем на зърнени култури или на нещо друго. С тези цени на водата няма бъдеще, просто няма бъдеще – А, ако не ви чуят, какво следва? – Ако не ни чуят – другата седмица в София, ще отидем пред парламента, пред министерството, няма друг вариант, не може да остане сегашното положение“, каза Найден Петров – земеделски производител.
„Това не е протест само на малинопроизводителите, това е национален протест на всички, които ползват вода от монополиста „Напоителни системи“, защото има и други колеги, които ползват вода от сондажи и плащат на МОСВ по 2,2 стотинки за кубик, ние плащаме до 2,27 лв. за кубик, това ни поставя в изключително трудно и неравностойно положение“, каза Божидар Петков – Българска асоциация на малинопроизводителите.
Протестът бе подкрепен и от оризопроизводители от Южна България.
За последните две години водата се увеличи с 47%, а пък в съседните ни държави в Гърция и примерно в Румъния, водата е абсолютно безплатна. Ние не искаме само водата да й се намали цената, ние искаме да сме конкурентно способни с другите държави“, изтъкна Петко Черкезов – земеделски производител.
От земеделското министерство заявиха, че не могат да пренебрегнат закона и преди да се намери решение на проблема, предстоят преговори с Министерство на финансите.

Седмицата на екран, За проблемите на малинопроизводителите в област Шумен

До 150% надценка на малините до клиента

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *