25 години в служба на обществото - Телевизия Шумен

С изложба под мотото: „Хора, изпреварили времето“ и лектория “Ротари клуб“ – Шумен отбеляза 25-годишния си юбилей. Фотодокументалната експозиция, подредена в залата на Регионалната библиотека, разказва за 19 личности, лидери в професията, утвърдили през 30-те години на миналия век ротарианския идеал за служба в полза на общността. Сред тях са и двама шуменци.
„Специално в Шумен сме поставили ударение за двамата шуменци. Това са основателят на Ротари в България – д-р Николаев, който е роден в Шумен, и другият е Никола Тодоров. Той е основател на „Ротари клуб“ – Варна. Роден е в Шумен, основател на „Ротари клуб“ – Варна“, Никола Тодоров е първият капитан на първата българска подводница. Преди това е бил капитан на един от торпедоносците, от отряда, който е командван от адмирал Добрев, когато атакува и почти потапя крайцлера „Хамидие“. Той също е участвал в тази атака“, разказа историкът на „Ротари“ – България и автор на изложбата инж. Цвятко Кадийски.
Безкористност, почтенност, справедливост, миротворчеството. Тези основни принципи следва всеки един ротарианец.
„Ротари работи за просперитет в обществото , за приятелства, за изграждане на връзки между хората. Едно от най-големите постижения на „Ротари“ е борбата с полиомиелита в световен мащаб и много други проекти в полза на обществото“, обобщи за основните цели в мисията на ротарианците Йордан Йорданов, член на „Ротари клуб“ – Шумен.
За своята 25-годишнина „Ротари клуб“ – Шумен отчита множество реализирани проекти и дарителски акции, трайни партньорства и приемственост в доброволчеството. Стартира и нова кауза.
„Кампанията, която стартираме е насочена към изграждането на Художествената ни галерия в града „Елена Карамихайлова“, обяви президентът на шуменския „Ротари клуб“ Галя Атанасова.
На юбилейната годишнина, в присъствието на гости от цялата страна, съмишленици, партньори и приятели, „Ротари клуб“ – Шумен направи и ценно дарение на Регионалната библиотека – „Дневниците“ на създателя на първия български ротари клуб д-р Николай Николаев, останал в историята като забележителен политик, военен деятел, учен-юрист, хуманист и общественик.

В обедната почивка, 14 март 2024 г.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *