300 млн. лв. евросредства за иновации - Телевизия Шумен

300 милиона лева от европейските фондове са отпуснати по процедура „Внедряване на иновации в предприятията”. 90 процента от тези средства са за предприятията от Северна България. Конкретните изискания по проектите за кандидатстване представи днес в Шумен Радослав Ризов главен директор в Министерството на иновациите и растежа.
Александър Драев работи в семейна фирма и иска да се запознае с възможности за финансиране с европейски средства.
”Като всяка фирма в частния бизнес искаме развитие. Аз съм в сектора с металообработването. Идеята е да имаме нови технологии. Да включим може би нови машини, нови идеи, нови машини за по-добрата конкурентоспособност”, каза Александър Драев.
Някои от присъстващите представители на бизнеса изразиха мнение, че изискванията за кандидатстване са прекалено високи и усложнени, което ще възпрепятства много желаещи.
”Целта ни е максимално много да опростим процеса на кандидатстване. Всичко към момента се случва през ИСУН, системата, която е автоматизирана, дигитално се случва кандидатстването. Освен това голям процент от оценката е автоматизирана. Т.е. няма субективизъм, който да притеснява потенциалните кандидати”, разясни Радослав Ризов, и.д. гл. директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност” – МИР.
Процедурата се казва “Внедряване на иновациите в предприятията” и е с краен срок 31 януари.
”Буквално до дни, предстои да отворим още една, която се казва “Разработване на иновации в предприятията, ще дадем поне три месеца срок за кандидатстване и нейният бюджет е около 127 млн. лв.”, каза още Ризов.
Всички подробности около тези и други проекти интересуващите се могат да научат от интернет страницата на Министерството на иновациите и растежа, в раздел Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията.

Иновации в предприятията

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *