600 деца и родители са получили подкрепа от “Зона ЗаКрила” - Телевизия Шумен

Над 600 деца и родители, жертви или свидетели на насилие, са получили подкрепа от „Зона ЗаКрила” в Шумен. Данните показват, че най-уязвими са децата от 7 до 14 години.
Услугите на „Зона Закрила“ и модела „Барнахус“ представи шуменският Комплекс за социални услуги пред служители на социалния сектор. За времето, през което е разкрита услугата, в Шумен са преминали над 600 деца и родители.
„Повече от 400 са децата. В целевата група на родители включваме такива родители, които самите те са жертви на домашно насилие, родители, които не са жертви и не са извършители на насилие, а са родители на дете, претърпяло някакво насилие от външен насилник. Също имаме програма за родители, извършители на насилие“, каза директорът на „Зона ЗаКрила” Златка Йорданова.
„Зона ЗаКрила” в Шумен е една от първите в България и екипът е модел за това как трябва да се работи и помага.
„Много е важна комуникацията с Общината, с местните власти, нямаше да разкрием този модел досега, ако не беше тази комуникация. Ние сме една от малкото страни в Европа, в която нашите специалисти успяха да спечелят доверието на полицията и на разследващите органи и те да ни поверят провеждането на интервюто за разпит“, посочи проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Института за социални дейности и практики.
Към момента има 70 „сини стаи“ в страната, в които се правят щадящи за децата разпити в случаите на насилие.
„Навременната подкрепа на деца, жертви на насилие е изключително важна. Това е един дълъг процес. Това е изключително важна социална услуга, която предвид последните изследвания на все по-честите случаи на деца, жертви на насилие, е необходимост. Необходимост за навременна грижа, за широкообхватност и подкрепа“, подчерта заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светослава Хайнова.
Кръглата маса, която се проведе в Община Шумен, е организирана от Институт по социални дейности и практики, като част от проект „Проект „Барнахус“: Насърчаване на мултидисциплинарно и междуведомствено правосъдие и реакция при случаи на деца жертви и свидетели на насилие“.

Внасят на сесия Общинската програма за закрила на детето

Дискусия за насилието в училище

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *