94% вярват в ползата от ваксините - Телевизия Шумен

В последната седмица на април здравните специалисти се включват в кампания, за да разясняват ползата от имунизациите. Статистиката показва, че миналата година в страната задължителните ваксини са поставени на 93 процента от децата и това е най-високият обхват от ковид пандемията насам.
100 процента от новородените през миналата година в Шуменска област са били ваксинирани срещу вирусен хепатит тип Б и туберкулоза. При останалите задължителни имунизации най-ниско е покритието на комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола – малко под 94 на сто. Цифрите показват обхватът с първа доза. Оттам нататък спадът в процентите е различен.
„Слаба ни е реимунизацията с тетанус и дифтерия. На 17-годишните – 70.35%, но от 25 години до 65 години процентът е сравнително по-малък – 28, 32, 35“, каза д-р Димитричка Радева – „Противоепидемичен контрол“ – РЗИ-Шумен.
Проучване на здравното министерството за нагласите на родителите показва, че близо 94% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни, 91 на сто са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.
На скептиците здравните специалисти ще разказват защо имунизациите са важни.
„Има какво да се тревожим, защото светът е отворен, той вече е прекалено отворен, народът пътува прекалено много, пътуват и децата и ако те евентуално не са ваксинирани, могат да се разболеят и да пренесат заболяването.
От здравната инспекция в Шумен напомнят, че родители, които откажат да имунизират децата си със задължителните ваксини, подлежат на санкции.

Личните лекари очакват пневмококовата ваксина

Нова ваксина срещу човешки папилома вирус

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *