Богата културна програма за 11 май - Телевизия Шумен

С богата културна програма ще посрещне 11 май община Шумен. Тази година честването на Деня на Шумен е под знака на 210-годишнината от първото гражданско отбелязване на празника на създателите на славянската азбука.
В дните преди празника, на 8 май, шуменци ще имат възможност да видят постановка “Птици в сянката на огъня” на режисьорката Клара Армандова. На 9 май ще се проведе традиционната щафета “Европа”, посветена на Деня на Европа, а на 10-ти май от 18:30 часа ще има концерт на Хасан и Ибрахим. С литийно шествие ще започне тържественото отбелязване на 11 май.
„Ще изнесем иконата на светите братя Кирил и Методий, както го правим на всеки празник. Тя ще предшества шествието. В различна цветност, с различни облекла. Поканили сме и патриотичните организации. Многоцветно шествие със студенти с тоги, със старинни облекла, фолклорни носии, ученици с униформи, градския оркестър”, разказа Найден Косев, зам.-кмет образование и култура.

 

В литийното шествие ще се включат и делегации от побратимените с Шумен градове Браила-Румъния и Дебрецен-Унгария. От 12 часа ще се проведе тържествената сесия на Общински съвет. В рамките на деня ще се състоят и състезания по стрийтбол и краснопис и правопис сред ученици от първи и втори клас.
„В 18:30 часа отново се връщаме тук, в парка до общината, където ще се извърши тържествено награждаване на всички победители от различните категории, първи и втори клас за правопис и краснопис. Веднага след това е организирано почти два часа и половина забавление за всички деца”, каза още Найден Косев.
Празничният ден ще завърши с концерт на Графа на сцена пред Военния клуб и тържествена заря.

Предстоят „Друмеви театрални празници“

Шуменски ученици с награди от състезания

Откриват Международните хорови празници

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *