Цветя и свещи в памет на Светомира - Телевизия Шумен

Стотици шуменци сложиха цвете и свещ в памет на убитата в катастрофа Светомира. Те се събраха на мълчалив протест на мястото, където преди четири дни, 18-годишният Жечко Кюркчиев блъсна и уби 22-годишното момиче и рани спътничката й. На бдение бащата на Светомира благодари за съпричастността и поиска справедливост.
„Да покажем на всички ония хора, че обществото е готово да защитава безопасността на гражданите на пътя и да не се влияем от никакви странични фактори. Всичко останало, свързано със следствие, с разследване, аз не го коментирам. Аз съм един просто потърпевш родител на едно дете, което в днешния ден отдадохме последна почит към него“, каза Анатолий Станчев – баща на Светомира.
Освен съпричастност към семейството, шуменци изразиха гнева си от ситуацията. Шуменският историк Георги Йоргов предизвика аплодисменти, след като издигна саморъчно направен плакат.
„Преди 12 години претърпях инцидент. Приятелят ми до мен загина от дрогиран шофьор на ТИР. Осъдиха го на 3 години условно и 560 лева съдебни разходи. Свилен Димитров загина. Колегата, приятелят, другарят ми загина“, каза Георги Йоргов.
„Много съм гневен, треперя в момента и ми е трудно да си владея нервите“, каза Николай Николаев.
Междувременно стана ясно, че джипът от катастрофата е изгорял в базата на МВР в село Царев брод, където е бил оставен под охрана, като веществено доказателство.
„Когато излизаме на пътя, както трябва да пазим себе си, трябва да пазим и околните. Защото всеки иска да се прибере при семейството си и все някой го чака“, каза Василена Василева – приятелка на Светомира.
След като запалиха свещ до мястото на фаталния инцидент, на колене и с минута мълчание шуменци почетоха паметта на Свети.
„Аз държа детенцето си в ръцете си, но само на снимка. Да направим така, че да държим децата си физически и не на снимка“, призова Анатолий Станчев – баща на Светомира.
Тежката катастрофа стана малко след 21 часа на 28 септември. По първоначални данни 18-годишният младеж шофирал с 94 км. в час при разрешени 50. Пробата с полеви дръг тест тогава отчете употреба на амфетамин. По време на мярката за неотклонение в съда обаче беше представено лабораторното изследване от ВМА, според което Кюркчиев не е употребил наркотици и той беше пуснат под домашен арест. По разпореждане на главна прокуратура, делото е разделено на две – за палежа и за катастрофата и се води от Национална следствена служба.

Стотици на протест в памет на Светомира

Верижна катастрофа на бул. Симеон Велики;

Жена загина при катастрофа в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *