Ден без тютюнев дим - Телевизия Шумен

Със скрининг на въглеродния оксид в дробовете на активни и пасивни пушачи и разяснителна кампания на входа на Градската
градина беше отбелязан Деня без тютюнев дим в Шумен. Мотото тази година е “Отглеждайте храни, а не тютюн”.
Разяснителната кампания на Регионалната здравна инспекция против тютюнопушенето и възможностите за отказване на цигарите тече вече месец. На входа на Градската градина гражданите бяха приканвани да измерят нивото на въглероден оксид в дробовете си, получаваха брошури и подаръци. По данни на статистиката почти 40 процента от възрастното население у нас употребява тютюн, като броят на мъжете е по голям – 40 процента срещу 38 при жените. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже на възраст 45 – 54 години – 49 процента.“По показатели при 15-16 годините момичета сме на първо място в Европа, а при момчетата на същата възраст сме втори след Словения. За България като гледаме мониторинга възрастовата група доста е паднала. Десет-единадесет годишни деца следват модела на поведение на по-възрастните, своите родители, каки, батковци”, изнесе още данни от статистиката Петър Дилов, старши експерт в РЗИ – Шумен.
Тази година в кампанията се включиха и млади доброволци.
“Добре е хората да разберат, че пушенето не е хубаво нещо. То влияе на белите дробове, влияе и на здравето, а здравето трябва да е на първо място за всеки човек”, каза Ебру Рамаданова, доброволец в БЧК.
От здравната инспекция напомнят, че кабинетът за отказване от тютюнопушене се намира в сградата на ведомството на улица “Освобождение” №1, а телефонът за записване на час за консултации е 054 /800 717.

Световен ден без тютюнопушене

31 май – Ден без тютюнев дим

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *