Ден на европейските автори с почит към Шекспир - Телевизия Шумен

Откъси от вечните сонети на великия Шекспир звучаха в Деня на европейските автори, който за втора поредна година обедини четящата общност на шуменското Средно училище „Йоан Екзарх Български“. Специално за събитието гостува изявената възпитаничка на хуманитарното училище – директорът на театър НАТФИЗ Екатерина Цветкова, която е и автор на книги с поезия.
„Младите хора, ако не познават класиците и не се докоснат до тяхното творчество, да бъдат провокирани от всички теми, които те засягат, поне според мен, няма как успешно да променят своята ценностна система. Имайки предвид тази динамичност на ежедневието, което е в момента и промяната, въобще като отношение към света“, каза Екатерина Цветкова.
Екатерина Цветкова отговори и на въпроси на учениците, свързани с фундаменталните теми на Шекспировото творчество, огромния зрителски интерес към неговите пиеси, ентусиазма, с който бъдещите актьори пристъпват към сценичната адаптация на драматургичните му текстове.
„В училище ни запознават с неговите пиеси, главно „Хамлет“, но днес обърнахме внимание на сонетите му, които са по-кратки, но в тях има доста смисъл и теми, които са главни в живота на всеки, като приятелството, предателството, любовта“, обобщи впечатленията си от инициативата десетокласничката Елеонора Руменова.
„Инициативата Ден на европейските автори, според мен ще надгради и мисленето на децата, в посока да осмислят наистина значението на книгата, защото в съвременния прагматичен век, когато хората са насочени към по-скоро социалното, не отдават толкова много на духовното. Книгата наистина е прозорец, който ще им даде наистина един различен свят“, каза Добромира Петрова, учител по Български език и литература в Средно училище „Йоан Екзарх Български“.
„Книгите ми носят много нови знания, всяка книга оставя някакъв отпечатък върху мен, който аз помня. Те ми дават много важни уроци, и неща, които може би няма да мога да науча в ежедневието си, без помощта на учител като книгата“, разказа за хоризонтите, които разкрива четенето десетокласничката Нурчин Алейдинова.
Вдъхновено да изследват многоликия свят на писаното слово пожела на учениците директорът на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ Валентина Тодорова, като обяви, че с отбелязването на Деня на европейските автори стартират инициативите, посветени на патронния празник на училището.

Ден на европейските автори в хуманитарното училище

“Албена” от Йовков в Деня на европейските автори

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *