Ден на самодееца във Велики Преслав - Телевизия Шумен

„От приятели за приятели”. Под това мото с празнична среща-концерт читалищни състави и творчески формации от община Велики Преслав отбелязаха Деня на самодееца. Бисери от съкровищницата на родния фолклор и богатството на обредния календар представи Ансамбълът за изворен фолклор „Дядо Драгой”, покорил фестивалните сцени в България и чужбина.
“Групата е създадена 2000 година и догодина ще честваме 25 години юбилей. Основната й задача е да издирва и популяризира обичаите най-вече от Драгоево и от Преславския край. За тези години сме издирили и популяризирали емблематични обичаи като Бабинден, Драгоевски сватбен понеделник, Сватба в Драгоево, Кукери, Белене на платно за сватба – един много емблематичен обичай. Радвам се, че се котира автентичния ни фолклор, много добре се котира в чужбина. За 24 години имаме 23 представяния в чужбина и то на квалитетни фестивали на автентичния фолклор”, каза хореографът Красиир Савов, създател и художествен ръководител на Ансамбъла за изворен фолклор “Дядо Драгой”.
Читалищната самодейност в Преславския край има достойни продължители и сред младите, които носят в сърцата си любовта към музиката, песните, танците и поетичното творчество, оставени в наследство от дедите ни.
“От 7-годишна се занимавам с художествена самодейност. Доставя ми радост, удоволствие и затова съм предала и на децата си”, каза Върбинка Денева, която участва в празничната програма заедно със своята майка и 3-годишната си дъщеря Неда.
„Самодеецът за мен е човек, който трябва на първо място да поддържа пламъчето вътре в душата си – на българското хоро, на българския танц, на българската песен. Оттам нататък всичко е обиграване, репетиции, на на първо място е душата”, обясни за мисията на самодееца Боян Радушев, които ръководи детски танцови школи към Народно читалище “Развитие” – Велики Преслав.
Здраве, творческа енергия и много успехи пожела за празника на самодейците кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.
“Нека със същата жар, със същото желание да продължат да работят и да ни радват, тъй като с това, което те представят, с духа, който носят, ни дават надежда за утрешния ден и бъдеще за нашето младо поколение”, обърна се към самодейците кметът на Велики Преслав.
Публиката в зала „Тържествена” награди с усмивки и аплодисменти читалищните самодейци, които с жар и отдаденост продължават мисията си на творци на духовни блага.

Трифон Зарезан във Велики Преслав

Над 500 участници на сцената на фолклорния събор “Петровска китка”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *