Честита Баба Марта! - Телевизия Шумен
Честита баба Марта

Традиционните мартеници продължават да са най-предпочитани от шуменци на днешния празник. Това споделят търговците и производителите на червено-белите символи на пролетта.
Светлана Миланова от 9 години се занимава с изработването на мартеници.
”Магията на мартениците след един здравословен проблем и за здраве и късмет правим мартеници, колкото повече възли, толкова повече е здравето и щастието. Такова е и поверието от години наред. Трудно се изработват, от 9 години не сме преставали да работим. Всичко трябва да се пипне с ръка”, каза Светлана Миланова.
От няколко години се забелязва ръст на търсенето на ръчно изработените мартеници. Най-предпочитани си остават Пижо и Пенда. По идея на Светла и сестра й от няколко години правят и мартеница в орех.
”Орехът е счупен, изчистен е добре. Вътре има вълнена мартеница и първомартенски късмет. След това се залепя и се подарява на когото пожелаете, вие. Счупва се и вътре излиза мартеницата – дървена с вълнен конец”, каза още Светлана Миланова.
На 1 март празнуваме Баба Марта и се закичваме с мартеници за здраве. Празникът в българските традиции е символ на пролетта. Белият цвят на мартеницата символизира чистотата и радостта, а червеният – здраве, любов и победа.

Пролетни температури

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *