Десетки декари наводнени земеделски ниви край Троица - Телевизия Шумен
Десетки декари наводнени земеделски ниви край Троица

Десетки декари земеделски ниви са наводнени. Подкопан от водата е и пътя до тях в землището на село Троица. Според арендатори причината е старият поливен канал в района, който е стопанисван от „Напоителни системи“. Проблемът продължава повече от 12 години. „Когато дойде време за прибиране (на реколтата, бел. ред.), нещата стават страшни, защото ние наемаме техника да дойде да ни прибере комбайна. Обикаляме тук с нашите трактористи, гледаме да не направим беля, понеже отгоре го гледаш сухо, но отдолу е натещена водата. Всичко е изоставено на произвола на съдбата, а Шумен може би ще плаща една от най-скъпата вода. Виждаме я къде е. Миналата година по същия начин, когато ние умирахме за капка вода, по същия начин течеше водата тук в блока“, каза Василка Стоянова, арендатор.
Всяка година реколтата от 15-20 декара остава неприбрана. Невъзможно е и навреме да се обработят площите за новата култура, тъй като течовете спират едва в края на ноември, когато приключва и поливният сезон. „Плаче ми се, защото на декар досега между 90 и 100 лева сме затворили тук. Имаме задължения от миналата година, със заеми сме. Очаквам нашата държава вече да помисли и за нас малките, за земеделието. Просто да се обърне внимание, не само да се налива на големите“, допълни Василка Стоянова.
В района има много пустеещи земи, изоставени заради същия проблем. Жалби са изпращани до всички отговорни институции, но реакция не е имало, казва Стоянова. След отказ за коментар от местния клон на „Напоителни системи“, изпратихме въпроси до ресорното министерство. И продължаваме да следим случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *