Дигитализация на редки издания - Телевизия Шумен
Дигитализация на редки издания

На 30 април трябва да заработи новият сайт с дигитализираното културно наследство на Шумен. Проектът обхваща няколко културни института в града, а основен от тях е Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”.
Проектът за дигитализацията на културното богатство на Шумен има за цел да направи достъпни за специалисти и читатели редки издания от Регионална библиотека.
“Колекцията на шуменската библиотека се състои от календари, списания, вестници и книжен фонд, най-вече старопечатните книги, които се съхраняват в библиотеката и в читалище “Добри Войников”. За пример мога да ви дам едно списание, издадено от Георги Раковски през 1865 година”, разказа Росица Добрева, директор на РБ “Стилиян Чилингиров”.
В хранилища на Регионална библиотека се съхраняват и други уникални издания от 19 век, свързани с Възраждането и българската история.
“Сега ви представям ви представям едно от ценните издания, старопечатно издание, притежание на библиотеката. Започва излизането му през 1872 година. С цел, най-вече опазване и съхраняване на изданието то ще бъде дигитализирано и качено в платформата, където ще могат да се запознаят всички с него”, каза още Росица Добрева.
Общата стойност на проекта за дигитализация на културното наследство е 684 000 лева, а крайния срок за финализирането му 30 април.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

Дигитализация в историческия музей

Дигитализират фонда на Художествената галерия

Дигитализират културно-историческото наследство

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *