Днес е Международен ден на екскурзоводите - Телевизия Шумен
Днес е Международен ден на екскурзоводите

Екскурзоводите от цял свят отбелязват днес своя професионален празник. Светлана Джанкова е професионален екскурзовод от дълги години и не съжалява за избора си.
“Това ми доставя удоволствие. Това е хоби и професия едновременно, и съм действително много удовлетворена”, обобщи за любовта към професията Светлана Джанкова, екскурзовод в Общинското предприятие “Туризъм, публични прояви и атракции”.
От 2013 година със своите колеги са изготвили няколко туристически маршрута в Шумен. Сред първите е тур на улица “Араста”.
“От една улица, която е кълдъръмена, и понякога е част от стария град, възникват толкова много неща, толкова любопитни факти, че почвате да се учудвате, защо сте от Шумен и защо не го знаете”, разказва Светлана Джанкова.
Изключително много и интересни подробности могат да разкажат екскурзоводите за много улици в Шумен, а проучванията им продължават и днес. Отскоро се събират истории за старите къщи на ул. “Любен “Каравелов”.
“Човекът, който провокира интереса ни на всички лицензирани екскурзоводи в Шумен към различни отсечки в града, е архитект Венелин Иванов, мир на праха му, с неговото описание на сгради, които са паметници на културата и попаднаха в едно негово издание. Така започнахме да добавяме информация, която липсва. Откривайки името на собственика потърсихме, разбира се, съдействието и в Архива”, посочи Светлана Джанкова.
Така набавената информация екскурзоводите систематизират засега, но не е изключено да се създаде специален каталог на архитектурата на Шумен от края на XIX – началото на XX век. Всеки, който иска да научи подробности за красивата архитектура или историята на нейното създаване в различни части на града, може да го направи, като заяви искането си на имейл на сайта на предприятието “Туризъм, публични прояви и атракции” към Община Шумен.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *