Експерти: Кръговото е опасно - Телевизия Шумен

Експерти от Областната комисия по безопасност на движението поискаха ведомствена проверка на фаталното кръгово в Шумен. Областният управител Христо Христов призова за отговорност.
„Освен нормативната уредба, от нас имаме и друго, морално задължение, което е свързано със свеждане до минимум на възможността на такива пътни съоръжения да стават злополуки, които да отнемат живота на млади хора , на гражданите на нашия град“, каза Христо Христов.
Според становище на проектанта на кръговото кръстовище Павлин Сурилов е имало три варианта за регулиране на движението.
„Третият вариант на идейния проект предлага възможност за вместване на малко кръгово кръстовище с диаметър на централния кръг 10 метра, включително и ивица за застъпване от 2 метра и диаметър на вписаната окръжност 33 метра, максимална стойност“, каза Христо Павлов – зам.-областен управител на Шумен.
В становището се казва още, че размерите се покриват с препоръчителните норми. След като е било изградено вече кръговото кръстовище, в сила влизат нови разпоредби.
„Мнението на проектанта Сурилов е че след сравнение на двете наредби не се налага ситуационни изменения на кръговото кръстовище и по новата наредба“, каза Христо Павлов.
„Становището на проектанта е достатъчно ясно и категорично, няма да коментирам в качеството на какво Европейският център на някого е казал – има някакво становище и респективно и какво е неговото мнение. Само ще допълня, че тази цялата папка е представена в прокуратурата“, каза Владимир Събев – ст. експерт “Транспорт, логистика и знаково стопанство” – Шумен.
От Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата смятат, че кръстовището в този си вид е опасно и трябва да се преправи. От Агенцията предлагат да се разгледа вариант с регулиране на движението чрез светофар или да се възложи на компетентен специалист да направи изследване и да предложат решение.

Фаталното кръгово не отговаря на изискванията

Представят доклада за фаталното кръгово

Нови знаци на опасното кръгово кръстовище

Камера на фаталното кръгово в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *