Елитът на астрономията у нас пристига за конференция в Шумен - Телевизия Шумен
астрономическа обсерватория

Шуменският университет ще бъде домакин на Националната конференция на българските астрономи. Поводът е четвърт век от създаването на Астрономическия център в града, който е открит на 9-ти юли 1999 година.
Елитът на астрономията в България ще се събере в Шумен за 17-тата конференция на гилдията. Шумен е избран за домакин заради 25-годишнината на Астрономическия център.
В престижния форум, който започва на 9-ти май, ще се включат около 60 астрономи, за да отчетат постиженията си.
„Единственият, който потвърждава истинността на нашите твърдения, това са наблюденията. Затова е много важно с каква наблюдателна апаратура ние ще разполагаме. И затова е много важно ние постоянно да я привеждаме в крак със съвременните изисквания и тенденции. През последните три години, в новата астрономическа обсерватория, като нова апаратура са вложени над 860 000 лева по проекта Рацио, това е по Националната пътна карта“, каза проф. Драгомир Марчев – директор на Астрономическия център.
Астрономите ни разполагат с два 40-сантиметрови телескопа, един 25-сантиметров и един 60-сантиметров. В края на февруари завърши и ремонтът на Астрономическия център в Шуменския университет.
„Там поставихме 3-метровия купол, който демонтирахме от Обсерваторията на Платото и в него ще бъде монтиран също роботизиран телескоп – 40-сантиметров, който е планиран да бъде включен в проекта „Артемида“ за наблюдение на изкуствени спътници“, обясни проф. Марчев.
Предстои Шуменската обсерватория да получи уникален номер от Центъра в Аризона. По този начин ще нашите астрономи ще се включат в мащабен международен проект за наблюдение на малки тела.

Астрономическият център в Шумен на 25 години

Обсерваторията в Шумен чества четвърт век

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *