Фермерите търсят подкрепа от еврофондовете - Телевизия Шумен

Земеделци от областта взеха участие в информационната кампания на Българския фермерски съюз, която се проведе в Шумен. Бяха представени възможностите за подкрепа на агросектора през 2023 година.
Анелия Дембур се определя като среден земеделец и обработва ниви във Варненска област. Дошла специално на форума.
„Тъй като до сега не съм се възползвала от никакви програми по европейските средства, реших да видя каква е възможността за обновяване на машинния парк, има ли възможност или не, тъй като техниката ми е стара, а сега цените доста скочиха и е хубаво, ако имам някаква помощ“, каза Анелия Дембур.
Ще има ли увеличение в изкупните цени и какво ще е подпомагането от Европейския съюз пък интересуват шуменския земеделец Шаин Шукриев.
„Ами да, защото те са доста значителни теми, които, може би, в този сектор са най-важните в момента, за да може секторът да оцелее и да има някакво развитие“, каза Шаин Шукриев.
Фермерите споделиха притеснение и от факта, че продукцията им от миналата година лежи в складовете, а е произведена при изключително високи цени на горива, елекроенергия и торове. Очакват подкрепа.
„Това е въпрос на политика, да се погледнат от гледна точка на държавата възможностите за, може би, ограничаване по някакъв начин на сделките с Украйна, които стават в България в резултата на което нашата продукция стои“, каза още Анелия Дембур.
16 са областните градове, в които тече втората поред информационна кампания, която организира браншовата организация, именно с целта да облекчи бизнеса на фермерите у нас.
„Ами понеже най-мащабната кампания е по директни плащания на площ, т.н. – заявяванията на площите и животните за субсидиране. Това, което изпитват като трудност, са въвеждането на нови терминологии, новите ограничения, културооборота, как да се позиционират самите интервенции, коя с коя, защото най-лесното е да избираш нещо и да очакваш едни пари и ако не обърнеш внимание на какво трябва да отговаряш като задължения, стопаните могат да бъдат много изненадани и да търпят санкции“, каза Георги Стоянов, председател на БФС.
Кампанията е организиране съвместно с Министерството на земеделието от където експерти разясняваха възможностите за подкрепа в агросектра.

Помощ за земеделците

Информационна кампания за мерките по еврофондове

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *