Представиха филма “Помни войната” - Телевизия Шумен

Прожекция на филма “Помни войната 1915-1918”и среща с творческия екип се състоя в зала “Професор Венета Вичева”. Лентата е посветена на участието на българската армия в Първата световна война.
Филмът има вече пет серии, разказващи за основните военни операции и величавите победи на българската армия по време на Първата световна война. Режисьорът Мария Цветкова създава един реален образ на драматичните събития от епохата.
„Целта е да покажем каква саможертва и какъв героизъм проявяват българските войници по време на Първата световна война и защо го правят. Именно защото копнеят и целят да постигнат обединение. Копнежът за национален идеал, който до ден днешен е събирането на всички българи под обща държавна стряха. От Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид”, разказа Мария Цветкова.
В трета и четвърта серия, които бяха прожектирани в Шумен, се разказва за военните победи при Лерин, Каймакчалан и Тутракан, където участва и Четвърта Пехотна Преславска дивизия.
„Тутраканската епопея е една от най-величавите битки, които води българската армия, но се страхувам, че нашите съвременници много малко знаят за нея. Това е един такъв спонтанен, невиждан героизъм, който нашата армия отприщва в себе си. Той е като лавина. Овладяването на тази крепост се изучава в чуждите военни академии”, каза сценаристът Радослав Симеонов.
Филмът е продукция на Военния телевизионен канал, в сътрудничество с Националния военноисторически музей.

Книга и филм за Иван Kарадочев

Премиера на филм за Шумен

Представят филма „Шумен: Тук ще бъде България“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *