Голямо дарение получи Художествената галерия - Телевизия Шумен

Голямо дарение с творби на Николай Владов – Шмиргела получи Художествената галерия “Елена Карамихайлова”. Сред тях е и емблематичната статуя “Самолети” на родения в Шумен скулптор.
Дарението с творби на Николай Шмиргела, което получи Градска галерия “Елена Карамихайлова, включва статуи, сред които гипсовия модел на “Самолети”, заедно с нейния пръв прототип, графики от Шмиргела, както и от неговата дъщеря Таня Владова.
“Дарението се случи през юли месец, тази година, с едно обаждане от внучката на Николай Шмиргела. Нейното желание беше да подари на Шумен една голяма част от намиращото се в неговото ателие, а друга част да подари на Софийска градска галерия”, каза директорът на Художествената галерия Деян Ефтимов.


Най-ценната част от дарението, според Деян Ефтимов, са графичните портрети на Николай Шмиргела, правени от негови колеги, сред които са Стоян Венев, Никола Мирчев, Светлин Русев и други.
“От цялата колекция на портрети на Николай Владов-Шмиргела най-големият и най-добре оформения е на Светлин Русев”, допълни Деян Ефтимов.
За да бъде пренесена статуята “Самолети” от София е била разрязана на няколко части, слепени по-късно в Градската галерия. В момента творбите се описват и картотекират, а през месец февруари ще бъдат изложени на втория етаж в галерията.

Дигитализират фонда на Художествената галерия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *